Warning: Illegal string offset 'title' in /home/vw/public_html/wp-content/themes/felici/hades_framework/option_panel/options.php on line 37
Something old, something new, something borrowed, something blue - Victoria's Wedding | De website over trouwen en bruiloft
stickyimage

De complete gids van A tot Z voor aanstaande bruidsparen

Lees meer Sluiten

Something old, something new, something borrowed, something blue

Je hebt vast en zeker ergens dit rijmpje gehoord. Dat het een trouwritueel betreft, weten veel vrouwen het wel, maar waar staat dit traditionele rijmpje voor? En hoe pas je het toe?

Een klein blauw detail. Something blue. Een blauw lintje. Foto_Miss Turner

Een klein blauw detail. Something blue. Een blauw lintje. Foto_Miss Turner

Het volledige rijmpje gaat eigenlijk als volgt:
Something old, something new
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe.

De laatste regel wordt echter niet zo vaak genoemd. Het blijft bij de vier ‘somethings’ die verwijzen naar de vier voorwerpen die een bruid tijdens haar bruiloft moet dragen voor geluk op de trouwdag en voor een welvarend huwelijk.

Tijdperk van Victoria

In de laatste regel wordt er verwezen naar een silversixpence, dit muntje verraadt al waar deze traditie zijn oorsprong heeft. Van 1551 tot 1967 werd dit zilveren muntje in Groot Brittanië geslagen, maar het is onduidelijk wanneer dit ritueel precies werd uitgevoerd. Velen denken tijdens het Victoriaans tijdperk, maar de precieze periode is niet vastgesteld. Als trouwtraditie werd vroeger zo’n muntje in de linkerschoen van de bruid gestopt, met het idee om rijkdom te brengen in het leven van de pasgetrouwde bruidspaar. Het is wellicht een oudgebruik, maar enkele bruiden blijven trouw aan deze traditie. Ze gebruiken echter in plaats van een sixpence een koperen muntje of een dubbeltje. Het is echter niet aan te raden, en velen doen dat ook niet, omdat het zo ongemakkelijk in de schoen zit.
In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk is deze trouwritueel zeer populair, maar ook Nederlandse bruiden zijn er bekend mee. Ongeveer 49 procent van de bruiden past dit ritueel toe tijdens haar trouwdag.

Betekenis something old, new, borrowed, blue

Something blauwe schoenen. Foto ...love Maegan

Something blauwe schoenen. Foto ...love Maegan

Elke ‘something’ voorwerp heeft een eigen betekenis en verwijzing naar een geluksteken. Als de bruid alle voorwerpen op haar trouwdag draagt, dan zal ze een voorspoedig en gelukkig huwelijk hebben. Something old is een verwijzing naar een voorwerp dat in verband wordt gebracht met het verleden en de continue band met de familie van de bruid. Something new is een verwijzing naar optimisme en hoop voor het nieuwe leven dat de bruid te wachten staat. Something borrowed verwijst naar een geleend voorwerp van een gelukkig getrouwde vriend(in) of familielid. Het geluk dat hij of zij heeft gehad tijdens zijn of haar huwelijk wordt dan aan de aanstaande bruid doorgegeven. Daarnaast herinnert het geleende voorwerp de bruid aan het feit dat ze op haar familie en vrienden kan bouwen. Something blue, het gekleurde voorwerp in deze reeks werd eeuwenlang met bruiloften geassocieerd. Bovendien staat de kleur blauw als symbool voor liefde, trouw, bescheidenheid en kuisheid.

Een aantal van deze ‘something voorwerpen’ worden op de trouwdag vaak met elkaar gecombineerd, maar je kunt ze ook apart dragen. Voor inspiratie kun je de volgende tips lezen.

Voorbeelden something old & something new

Veel aanstaande bruiden krijgen van hun familieleden, denk aan moeder, grootmoeder of zus, vaak accessoires die ze reeds eerder op hun eigen bruiloft hebben gedragen. Zo heb je 2 voorwerpen in één klap: een geleend en oud voorwerp. Bij de voorwerpen moet je vaak denken aan oorbellen, broches, kettingen, armbanden of een deel van het oude juweel in je nieuwe sieraad verwerken. Denk aan een bedeltje of iets in die trant. Het dragen van een oude sluier van je vrouwelijke familielid behoort uiteraard ook tot een van de opties.

Blauwe nagels. Foto ...love Maegan

Blauwe nagels. Foto ...love Maegan

Tip van Victoria: je hoeft uiteraard niet per se een accessoire bij je te dragen op je trouwdag. Je kunt ook voor een voorwerp kiezen dat als decoratie op je bruiloft aanwezig is, bijvoorbeeld een bloemstuk dat eerder op de bruiloft van je familielid gebruikt werd.

Het something new voorwerp is vaak het meest simpele voorwerp, want praktisch alles wat je op je trouwdag draagt, is nieuw. Denk aan je trouwjurk, je trouwschoenen of de sieraden die je draagt.

Inspiratie something borrowed & something blue

Bij something borrowed voorwerpen zit je als bruid vaak goed en heb je veel keuze, mits die ene vriendin, zus, moeder of grootmoeder je het voorwerp wil uitlenen. Vergeet echter niet het voorwerp terug te geven anders zal je geen geluk ontvangen.

Ideeën voor something blue voorwerpen zijn ook vaak snel bedacht. Hierbij kun je helemaal losgaan, maak er alleen geen baby feestje van. Het gaat nog wel om een bruiloft, maar houd uiteraard die ideeën voor de fase twee in je leven. Met blauwe schoenen en lingerie zit je in de goede richting, maar je kunt ook accessoires in de kleur blauw dragen, denk aan lapis lazuli of aan het edelsteen saffier. Wil je echter een stapje verder gaan en ietsje creatiever zijn? Naai dan met een blauwe draad jullie trouwdatum of je volledige naam met de achternaam van je echtgenoot aan de binnenkant van de zoom van jouw bruidsjurk, mits je van plan bent zijn naam aan te nemen uiteraard.

Zo zie je maar, alle combinaties zijn mogelijk, maak het alleen niet te gek en houd het subtiel en elegant.

5 jaar  geleden door   in  Bruid. Je kan alle reacties op dit bericht volgen door middel van de | RSS feed. Je kan een reactie achter laten of een trackback naar je eigen site.