Warning: Illegal string offset 'title' in /home/vw/public_html/wp-content/themes/felici/hades_framework/option_panel/options.php on line 37
Een andere kleur trouwjurk of bruidsjurk dan wit. Durf jij het aan?
stickyimage

De complete gids van A tot Z voor aanstaande bruidsparen

Lees meer Sluiten

Een andere kleur trouwjurk dan wit

Donkerblauwe bruidsjurk. Foto Halloween Fashion

Donkerblauwe bruidsjurk. Foto Halloween Fashion

Wit staat symbool voor ‘zuiverheid’ of ‘maagdelijkheid’. Ondanks dat deze symboliek in de westerse wereld nu nauwelijks nog betekenis heeft, is wit nog steeds de meest gekozen kleur trouwjurk. Ongeveer tachtig à negentig procent van de (westerse) bruiden trouwt in het wit. Maar vandaag de dag is de bruid vrij om te kiezen wat het beste bij haar past, dus je kunt ook gaan voor een hele andere kleur. Rood, blauw, paars, groen, roze, grijs of zelfs zwart. Durf jij het aan?

Waarom een witte trouwjurk?

Op www.goeievraag.nl stelt iemand de vraag waarom trouwjurken vaak wit zijn. Natuurlijk komt de al genoemde symboliek hier terug in de antwoorden, maar daarnaast wordt nog aangegeven dat wit ook de kleur van het ‘licht’ is. Verder wordt geantwoord dat wit toch gezien wordt als de traditionele kleur voor een trouwjurk: een witte jurk hoort bij het sprookje. 

Geschiedenis van de bruidsjurk

Wit was echter niet altijd de mode. Tot halverwege de negentiende eeuw was blauw de favoriete keuze en ook deze kleur wordt geassocieerd met zuiverheid. Mensen kochten toen overigens meestal nog geen speciale bruidsjurk voor de trouwdag, maar kozen de mooiste jurk uit hun garderobe. 
In 1840 trouwde Koningin Victoria van Engeland in het wit met haar neef Albert van Saksen-Coburg. Zij zette daarmee een nieuwe standaard, al werd wit toen in eerste instantie niet gezien als symbool van reinheid en onschuld. Het was op dat moment eerder een teken van status dat je je een witte jurk kon veroorloven.

Een andere kleur trouwjurk

Witte jurken zijn dus nog steeds het meest populair, maar gekleurde jurken winnen aan terrein. In Europa heeft met name de keuze van Prinses Diana voor een ivoren jurk ervoor gezorgd dat bruiden ook andere kleuren gingen overwegen. Andere bekende sterren die niet in het wit getrouwd zijn, zijn bijvoorbeeld Sarah Jessica Parker, Gwen Stefani, Jessica Biel, Anne Hathaway en Reese Witherspoon.

Blauwe trouwjurk. Foto zoe.wang

Blauwe trouwjurk. Foto zoe.wang

Omdat de vraag naar wit het grootst is, bestaat het grootste deel van de collecties van bruidszaken ook uit witte jurken. Een gekleurde jurk kan dus wat lastiger zijn om te vinden. Soms is het wel mogelijk om een jurk in een andere kleur te bestellen of je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf je je jurk te ontwerpen. Verder hebben designers vaak gekleurde jurken, maar dan zit je wel in een hogere prijscategorie.

Er zijn misschien wel meer bruiden die in een andere kleur willen trouwen, maar slechts weinigen durven het ook daadwerkelijk aan. Mocht je het ook spannend vinden om voor een andere kleur te kiezen, wellicht vanwege de meningen van anderen, bedenk dan dat de beste jurk de jurk is die jou het mooiste staat. Wit zal niet iedereen even mooi doen uitkomen. En natuurlijk is het jouw dag, dus volg je eigen gevoel.

Tip van Victoria: Mocht je een geheel andere kleur jurk toch te spannend vinden, dan kun je gaan voor een witte bruidsjurk met een subtiel kleuraccent. Deze zijn vaak wel te vinden in bruidszaken.

Wanneer je kiest voor een andere kleur, kan het lastig zijn om bijpassende bruidslingerie, sluier en/of schoenen te vinden. Ook hier is de meest voorkomende kleur namelijk wit. Laat je hier echter niet door weerhouden, want voor alles is een oplossing. En een gekleurde jurk heeft ook een groot voordeel, want de bruidegom kan zijn stropdas en andere accessoires aanpassen op de kleur van jouw jurk.

Is een andere kleur trouwjurk jouw wens? Ga er dan voor en breng wat kleur op je bruiloft. Je zult verrassen, zeker wanneer de meeste mensen van niks weten!

Headerfoto: Trouwen in een paarse bruidsjurk. Fotografia PB

5 jaar  geleden door   in  Bruidsjurk. Je kan alle reacties op dit bericht volgen door middel van de | RSS feed. Je kan een reactie achter laten of een trackback naar je eigen site.